Villamos Hálózati Hibák

Az elektromos hálózati hibák, jelenségek észlelésekor, jobb ha azonnal villanyszerelő szakemberhez fordul, mielőtt nagyobb baj nem történik.
Sistergő hang: kötéshiba, vagy vezeték kontaktus gyengülés esetén, nagyobb terheléskor lehet észlelni.

 

Elektromos hálózati hibák

Vibráló izzók, lámpák:  Szintén kontakthiba van a hálózatban, ha több izzó egyszerre vibrál. Ha csak egy lámpatest akkor elképzelhető  kapcsoló probléma is.

Feketedő kötő doboz:  A kötődobozok felső felén kormos, sötét elszíneződés a vezeték túlzott melegedése  miatt keletkezik, túlterhelt hálózat miatt.  Sajnos sok esetben a folyton lekapcsoló kismegszakítót nagyobbra cserélésével megoldották ugyan az idegesítő áramkimaradást, viszont a hálózatot, és a házat, lakást is tűzveszélyesé tették ezáltal. A kismegszakítókat a vezeték keresztmetszettre méretezik.

Érezhetően szúrós, égett  kábel, vagy műanyag szag:  Szintén a túlterhelés jele, itt viszont már 60-80 C-fokos lehet a kábel aminek a szigetelése elkezdett leolvadni.

Erős fény a dobozból, hangjelenséggel kisérve:  A kötés már teljesen eltávolodott,nagyobb terhelés  esetén látszik is ahogyan ívet húz, a nem megfelelő érintkezés miatt.

Fény jelenség és tűz.  A szigetelés begyullad amikor a terhelés és a velejáró hő elkezdi elolvasztani majd begyújtani a szigetelést, vagy a dobozt, esetleg a tapétát. 10 perc alatt éghet az egész lakás. Ilyenkor, a legelső feladat az áramtalanítás, majd kezdjük el a tűzoltást poroltóval.

A családi házaknál 3 fázis esetén még csúnyább lehet az elektromos hálózati hibák, mert ha a nulla vezetőnél kezdődik a kontakthiba, az sorba kötheti a fogyasztókat, és 400 Voltot kaphatnak, amit egyik berendezés se visel el, és tönkremegy. Nagy szerencse ilyenkor ha sok fogyasztó kerül soros kötésbe, mert így csökken a feszültség minden egyes bekapcsolt készülék után, és így nem biztos hogy túlfeszültséget kapnak. Azért nem kockáztatnék meg egy ilyen balesetet, mert egy tv és számítógép a mai árakon alsó hangon 500.000.- , ennyiből fel lehet újítani szépen egy családi ház elektromos rendszerét.