Társasházak Villanyszerelése

Egy társasház világítás korszerűsítése, szintén egy nagyobb beruházást jelent a lakó közösség számára. A terhelés és rezsiköltség csökkentése érdekében érdemes több mozgásérzékelővel vezérelni a világítási rendszert. Minek is világítson az egész házban az összes lámpa, ha csak egy bizonyos helyen van arra szükség?

Ilyenkor lehet a mozgásérzékelőket, szintenként elhelyezni és vezérelni csak a mozgást érzékelő helységet, folyosót világítani. Sajnos nem mindenhol lehet kisebb átépítéssel ezt az opciót megoldani, van ahol új vezeték hálózatot kell kiépíteni.

Társasház világítás vezérlés ilyen volt

A lámpákba való izzókat is célszerű energiatakarékosra cserélni, itt is lehet költséget csökkenteni, akár csak a cserével is jelentőset lehet már spórolni, de ez társasházanként változik. A kérdésre hogy mennyit is, az igazából a meglévő izzó teljesítménye és az új izzó teljesítménye közötti százalékos értéket.  Sajnos sok újabb építésű társasház világítás, nem mindig a költséghatékonyságra épül, hanem a kivitelezési összeg spórolására. Itt a mozgásérzékelők nincsenek kiépítve, és csak egy lépcsőház automatát építettek be egy gerinc vezetéken, ami az összes lámpát üzemelteti.

Társasház világítás ilyen lett

A mozgásérzékelők beépítésével, a hibalehetőség száma is megnőhet, ezek az érzékelők hő mozgásra kapcsolnak, illetve van plusz opcióként egy fényérzékelő is beépítve, amivel a fényviszonyoknak megfelelően tudjuk beállítani  az érzékelő működését.  Lehet, hogy évekig jól működik, de lehet 2-3 hónap alatt tönkremegy. Beragadhat a relé, vagy mindig kapcsolgat, esetleg össze-vissza működik. Mivel egy nyáklapon van, ezért a javításuk nem igazán megoldható, ezért a csere a leggyorsabb megoldás. Célszerű nem a legolcsóbbat választani, mert az biztosan hamarabb tönkremegy, véleményem szerint ezt a részét is bízzuk szakemberre, ne vásároljunk előre semmilyen eszközt, nehogy pénzkidobás legyen. A kivitelezési összeg tehát az adottságoktól függ, illetve a vezetékek állapotától. Ez egy olyan beruházás ami lehet csak egy év múlva térül meg, viszont a világításra eső költség minimum 60-70 %-al csökkenthető.  Javasolt a villanyóra értékét, fogyasztását havonta bediktálni, mivel így nyomon követhető a változás, illetve nem 1 év múlva derül ki egy esetleges túlfogyasztás. Sajnos sok helyen éves leolvasás miatt csak 1 év után észlelik a problémát, amit sajnos a lakóknak kell kifizetni.